18 Feb 2017 - 18:33

Roermond

SJTADSVASTELAOVESVERENIGING D’N UUL REMUNJ
PERSBERICHT

‘Vastelaoveskirkdeens’ van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul.

Ook dit jaar organiseert Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul een ‘Vastelaoveskirkdeens’ in de ‘Moederkerk van Limburg’, de Kathedraal van Remunj.
Een primeur is dat deze kerkdienst ook wereldwijd door alle Limburgers in het buitenland gevolgd kan worden via Radio Vastelaovend (www.radiovastelaovend.nl)!

Deze traditionele ‘Vastelaovesmès’ is in de St. Christoffelkathedraal op zaterdag 18 februari
om 18.33 uur met een knipoog naar kerk en carnaval. Dit jaar staat de mis in het teken van ’t Uule-jaormotto: ’t Uulemaske pas ederein!

De voorganger in de liturgie is ”Kerkuil” Deken R. Merkx, Erekanunnik van D’n Uul. De voorgangers in ’t Uuleblok zijn Vorst Dirk I, Stadsprins Marnix I en Stadsjeugdprins Niek I. Voor de ’vastelaoves-elementen’, die gedeeltelijk in het teken van ’Uulemaskes’ zal staan,
zorgt Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul. De muzikale klanken zijn van de Prinsekepel en de ‘nachtegaal van Roermond’, winnaar van de Uulesjlager 2017, Patrick Gerets, die enkele sfeervolle liedjes zal zingen.

Het hele ’Uulegezelsjap’ is aanwezig, van klein tot groot: Kienjergarde, Jeuggarde, Damesgarde, Raad van XI, Bestuur en de Senaat. Als vast ritueel worden natuurlijk de Prinsenkruisen van Stadsprins Marnix I en Stadsjeugdprins Niek I ingezegend.

Voor mensen die niet aanwezig kunnen zijn heeft D’n Uul een primeur, want deze kerkdienst zal ook ‘live’ te volgen zijn op Radio Vastelaovend (www.radiovastelaovend.nl).

Kerk en carnaval worden in deze traditie verenigd. Carnaval vier je niet alleen, maar ’Vastelaovend viers se same’. Een onderdeel van dit samen vieren komt nadrukkelijk aan bod. Feest vieren en, met een lach en een traan, stil staan bij de Uule, vrienden en familieleden die we, helaas ook weer dit jaar, verloren hebben. Ter herinnering aan deze mensen staat op het altaar, speciaal voor deze gelegenheid, een grote keramische Uil, gemaakt door kunstenaar Henk Sillen. Die Uil blijft tot aswoensdag op het altaar staan als teken van herinnering en bezinning.

Het ’Uulemaske’ past iedereen en daarom worden alle Roermondenaren uitgenodigd om samen deze ’Vastelaovesmès’ mee te beleven.