De website www.zitterdsame.nl houdt momenteel een enquete onder Sittardse vastelaovesvierders over de toekomst van carnavalsdinsdagavond. De initiatiefnemers vragen zich onder meer af of de jarenlange traditie van het ‘Maske Begrave’ op de Kollenberg wellicht moet worden afgeschaft. De beleving van de vastelaovend op dinsdagavond in de binnenstad van Sittard wordt steeds minder, zeggen de makers van de enquete. ‘Je merkt dat er een gat valt tussen het populaire Appelsienesjmiete op dinsdagmiddag en ’t Maske Begrave op de Kolleberg om 23:11uur‘, zegt Tom Smeets van Klup Neit Kepot Te Kriege die samen met Cultuurvereniging De Mander het traditionele Maske Begrave organiseert. ‘Je ziet het zwaartepunt van de vastelaovend naar het weekeinde verschuiven, en dat is zonde. Steeds minder mensen bezoeken op dinsdagavond de café’s en er zijn zelfs al horecazaken die dinsdagavond gesloten zijn‘, aldus Smeets.

Zitterdsame.nl is nu middels een enquete aan het peilen wat vastelaovesvierders van Zitterd willen op dinsdagavond. Onder meer wordt gevraagd of vastelaovesvierders naar de Markt van Sittard zouden willen komen als er dinsdagavond een evenement wordt georganiseerd? Ook de lange traditie om op dinsdagnacht in een fakkeloptocht naar de Kollenberg te lopen om het carnavalsmasker te gaan begraven wordt ter discussie gesteld. De begrafenis is een symbolische plechtigheid om aan te geven dat carnaval ten einde is en de vasten is begonnen. De eerste benaming van ‘Maske Begrave’ stamt uit 1929. Het hedendaagse Maske Begrave stamt uit 1974, toen De Mander op carnavalsdinsdag naar de Kollenberg trok. In de enquete wordt de vraag gesteld of het masker wellicht in de binnenstad begraven moet worden? ‘We willen niet zelf een besluit nemen over de toekomst van zo’n oude traditie‘, zegt Tom Smeets. ‘Daarom hebben we heel hard de mening nodig van de Zittesje vasteloavesvierders‘. Medio december worden de resultaten van de Sittardse enquete bekend gemaakt.

Ga HIER naar de enquete.