Met ingang van 11 november zal Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul Remunj wekelijks 11 “Zjwetskammezaole” uit voorgaande jaren publiceren op hun website www.dn-uul.nl. Deze jaarlijkse carnavalskrant van D’n Uul bestaat al vanaf 1908 en alle edities zullen in de komende weken tot carnaval gefaseerd online worden gezet zodat ze digitaal ingezien kunnen worden. De in totaal 101 Zjwetskammezaole bieden een fascinerende en humoristische inkijk in ruim 110 jaar Roermondse carnavalsgeschiedenis.

D’n Uul wil met het publiceren van het Zjwetskammezaole-archief een gepast postuum eerbetoon brengen aan hun in juli overleden erelid, Grootmeister, oud-Sjtadsprins en -bestuurslid, senator en oud-adjudant Jos Stoks. Jos was één van de grondleggers van het Uule-archief, één van de tekstschrijvers van de Zjwetskammezaol, maar bovenal de drijvende kracht in het verzamelen en conserveren van alle Zjwetskammezaole vanaf het allereerste exemplaar. Sinds enkele jaren was hij samen met Ton Hensen gedreven bezig met het digitaliseren van alle Zjwetskammezaole, met als doel dat ze door het grote publiek blijvend ingezien konden worden. Jos heeft gelukkig nog mee mogen maken dat dit laatste ‘klusje’ in zijn levenswerk werd afgerond.

Sinds zaterdag 11 november zijn de eerste 11 Zjwetskammezaole, van 2017 terug tot 2007, online te lezen op www.dn-uul.nl/akteweel/zjwetskammezaol/publikasies. Daarna worden elke zaterdag tot en met 6 januari 2018, het moment van uitroepen van de nieuwe Sjtadsprins, 11 voorgaande jaren Zjwetskammezaole ‘open gezet’. Tot dat moment zullen dan gaandeweg 99 van de in totaal 101 oude Zjwetskammezaole zijn gepubliceerd. De twee laatste en dus oudste Zjwetskammezaole (uit resp. 1909 en 1908) én hun voorloper de “Remunjse Vastelaovends-Gezet” uit 1903 tenslotte, zullen op donderdagavond 11 januari tijdens de “Aovend van de Primäör” – de presentatie van de nieuwste Zjwetskammezaol – op een bijzondere wijze worden onthuld.