Martijn Somhorst, vastelaoveswagenbouwer, decorontwerper en werktuigbouwkundige uit Velden, heeft het vastelaovesopsteekspeldje ‘d’n Opstaeker 2018’ ontworpen. Nota bene een Arcenaar, Vors Frans Cup van de Arcense vastelaovesvereniging De Keieschiéters, heeft de Veldenaar voorgedragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo. Arcen maakt daarmee bijna alles goed wat de afgelopen 100 honderd jaar in de ogen van de gemiddelde Veldenaar aan schade is aangericht, zo wordt in de wandelgangen gefluisterd. D’n Opstaeker 2018 heeft de vorm van een wagenwiel met daarop het gezicht van een nar en allerlei gereedschap.

Lees hier het persbericht:

‘D’n Opstaekerᵀᵐ 2018’ een ontwerp van Martijn Somhorst

Martijn Somhorst, beroepsmatig werktuigbouwkundige, heeft voor het vastelaovesseizoen 2018 ‘d’n Opstaekerᵀᵐ 2018’ ontworpen. Namens de Keieschiéters had Vors Frans Cup dit jaar de eer om een kunstenaar voor te dragen uit naam van alle vijf de stadsdeelverenigingen in de gemeente Venlo. Somhorst voelde zich erg vereerd. “Ik vind het erg leuk dat ik de veertiende Opstaeker heb mogen ontwerpen. Ik heb drie ontwerpen gemaakt”.
Uiteindelijk hebben de Vorsten van Jocus, de Wortelepin, D’n Oeles, de Belhamels, en de Keieschiéters gekozen voor een rond ontwerp met daarin een een narrenhoofd met allerlei gereedschappen en ontwerpmaterialen. ‘Het idee is dat dit het samen bouwen aan de vastelaovend symboliseert‘, aldus Somhorst.

‘D’n Opstaekerᵀᵐ’ is een broche dat staat voor een drietal zaken; een blijk van waardering voor de vele vrijwilligers die allerlei carnavalsactiviteiten organiseren in de stadsdelen Venlo, Blerick, Tegelen, Belfeld en Arcen, Lomm en Velden; een blijk van betrokkenheid bij de vastelaovend en een financiële opsteker voor alle carnavalsverenigingen in deze regio. De vijf stadsdeelverenigingen van de gemeente Venlo hopen dat de inwoners, net als verleden jaar, weer massaal deze vastelaovesbroche zullen kopen om zo de verschillende vastelaovesactiviteiten van de diverse verenigingen te ondersteunen.

Martijn Somhorst, Wuilusprins in 2005, is werktuigbouwkundige/constructeur bij CCC Projects & Engineering en houdt zich beroepsmatig met tal van projecten bezig. Op dit moment werkt hij voor Eurotech Viking aan het ontwerp van de Nederlandse Olympische bobslee.
In zijn vrije tijd is Somhorst een fanatiek en zeker geen onverdienstelijke wagenbouwer. Eerst elf jaar met ‘Neet good wiés’ en sinds negen jaar met ‘Boeit neet’. ‘Eigenlijk kijk ik het hele jaar goed om me heen op zoek naar inspiratie. Ontwerpen is vooral breed kijken en out-of-the-box durven denken‘.
Naast het bouwen van carnavalswagens is Somhorst ook druk met het ontwerpen van festivaldecoraties. Zo komt het ontwerp van het podium van het festival Stereo Sunday in Venlo ook van zijn hand.

D’n Opstaekerᵀᵐ 2018 zal op d’n Elfde van d’n Elfde worden gepresenteerd. Vanaf die datum is de speld ook te koop bij de verschillende vastelaovesverenigingen en tijdens de verschillende carnavalsactiviteiten.