De carnavalscd van HVV De Winkbülle in Heerlen verdwijnt definitief. De vereniging schrijft dat op haar website.Het uitbrengen van een cd niet meer van deze tijd is en de afname ervan jaarlijks drastisch terugliep, werd vorig jaar al besloten geen cd meer uit te brengen. Of er dit jaar, net als vorig jaar, weer een USB-kaartje wordt uitgebracht, is nog niet duidelijk‘.
De Winkbülle krijgen de carnavalscd’s niet meer verkocht waardoor de kosten van het maken van arrangementen en opnames te hoog worden. ‘Mede omdat de meeste deelnemers zelf al complete versies van hun nummers aanleverden, is dan ook besloten dat deelnemers voortaan, net als bij het LVK, zelf hun opnames dienen te verzorgen‘, aldus de vereniging. ‘Zo kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze willen investeren in tijd en geld, om hun inzending zo optimaal mogelijk voor het voetlicht te brengen‘. De voorselectie, zoals die vroeger plaatsvond, is hiermee van de baan. ‘Elke inzending die voldoet aan het reglement gaat door naar de finale‘, aldus HVV De Winkbülle op de website. De Heerlense liedjesavond is traditioneel op 11 november.

Lees hier de complete uitleg van De Winkbülle.

Sjlagerkonkoer
Volgens oude traditie trappen de Winkbülle op 11 november het seizoen af met het Heëlesj Sjlagerkonkoer, een jaarlijks druk bezocht evenement dat tot doel heeft de sjlager van het nieuwe seizoen te kiezen. Die eer viel vorig jaar te beurt aan de Deulkes van de Heerlerbaan, met hun lied “Vasteloaveskink”. Met hun overwinning zorgden de Deulkes er meteen voor dat het konkoer deze keer in hun eigen wijk wordt georganiseerd. Thuisbasis van de Deulkes, brasserie de Admiraal aan de Heerlerbaan, is dit jaar dan ook de plaats van handeling.

Veranderingen
Maar voordat het zover is, moet er nog een hoop gebeuren. Zo zijn er wat belangrijke veranderingen in het reglement. Omdat het uitbrengen van een cd niet meer van deze tijd is en de afname ervan jaarlijks drastisch terugliep, werd vorig jaar al besloten geen cd meer uit te brengen. Of er dit jaar, net als vorig jaar, weer een USB-kaartje wordt uitgebracht, is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de hoge kosten van het maken van arrangementen en opnames met het wegvallen van de verkoop van cd’s financieel niet meer zijn op te brengen. Mede omdat de meeste deelnemers zelf al complete versies van hun nummers aanleverden, is dan ook besloten dat deelnemers voortaan, net als bij het LVK, zelf hun opnames dienen te verzorgen. Zo kunnen ze zelf bepalen hoeveel ze willen investeren in tijd en geld, om hun inzending zo optimaal mogelijk voor het voetlicht te brengen. Bijkomend voordeel is dat de voorselectie zoals die vroeger plaatsvond, van de baan is. Elke inzending die voldoet aan het reglement (en dus ook met de criteria als kwaliteit van opname, oorspronkelijkheid, dialect en taalgebruik) gaat door naar de finale. Daar zullen de inzendingen in twee rondes worden beoordeeld door diverse jury’s, om uiteindelijk met een knaller uit de bus te komen.

Inzenden
Inschrijven voor het Heëlesj Sjlagerkonkoer staat open voor iedereen. Wie inspiratie heeft voor een lied (wellicht dat het motto de schrijvers in spé op ideeën kan brengen) wordt dan ook van harte uitgenodigd mee te doen. Belangrijke voorwaarde is wel dat het liedje in zijn uiteindelijke vorm dus géén demoversie of bladmuziek, uiterlijk 8 oktober aanstaande, voor 12 uur in het bezit is van de Sjlagercommissie. U kunt uw inschrijving completeren d.m.v. het invullen van het digitale inschrijfformulier. De kant-en-klare versie in mp3-formaat of WAV vergezeld met de tekst in MS-Word formaat, kan worden verstuurd aan evenementen@winkbulle.nl onder vermelding van de uitvoerenden en de titel. De hoofdjury buigt zich vervolgens over de inzendingen en toetst ze aan het reglement. Omdat de hoofdjury de liedjes kan beluisteren zonder invloeden van buitenaf, kennen zij ook meteen punten toe, die op het konkoer bij de slotjurering worden meegenomen.

Komt dat zien
Het belooft weer een spannende aangelegenheid te worden. De afgelopen jaren maakte telkens een enkel punt het verschil. En dat het publiek een belangrijke stem heeft, maakt het extra spannend. De vaste bezoekers weten de weg op elfde van de elfde naar de Heerlerbaan zeker te vinden; voor wie nog nooit is gaan kijken, is het Sjlagerkonkoer regelrechte een aanrader.

Foto: De Deulkes, winnaars van vorig jaar.