De Venlose zanger Wiel Vestjens krijgt de Gouden Narrenkap. De Limburgse vastelaovesonderscheiding wordt één keer per vier jaar uitgereikt door de SLV, de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge. De 81-jarige Vestjens zingt sinds 1969 in de Venlose vastelaoveswereld, eerst als solo-zanger en daarna in duo’s en in de groep De Kammeraodjes. Vestjens is recordhouder wat betreft overwinningen van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers. Hij won de liedjeswedstrijd 6 keer. Ook stond Wiel Vestjens regelmatig in de buut en op de planken bij de Venlose Revue. De Gouden Narrenkap, die eerder is uitgereikt aan onder meer Ummer d’r Neaver, Jan Pollux, Pierre Cnoops, Beppie Kraft, Ger Frenken en Thei & Marij, wordt in november in De Haandert in Tegelen aan Vestjens overhandigd.

Als jongen van 8 maakte Wiel Vestjens in 1944 de bombardementen mee op de binnenstad van Venlo. Zingen deed hij al op jonge leeftijd bij het Martinuskoor in Venlo en op zijn twaalfde speelde hij mee in ‘Uig hae’, een revue van Venlonaar Sef Cornet.
Zijn succes binnen de vastelaovend begon in Blerick bij VV De Wortelepin waar hij in 1963 won met het liedje ‘Ein Bliëricks Maedje’ en in 1967 met ‘Pin-up’, een nummer van Ad Pollux en Frans Wetjens. Vanaf 1970 stond Vestjens ook op de planken als buuttereedner.
De meeste muzikale successen behaalde hij in Venlo waar hij veel liedjes van Frans Boermans (1917-1999), Thuur Luxembourg (1914-2010) en Giel Aerts (1917-1993) vertolkte. 34 Keer viel hij in de prijzen tijdens de liedjesavonden van Jocus. De eerste keer in 1968 met ‘Wae hebbe we dao dan?’. Andere bekende liedjes die Vestjens zong waren ‘As de sterre dao baove Straole’, ‘Lekker zunke’, ‘Merieke en zienen huzaar’ en ‘In’t Jaomerdal’.

Ook op het LVK was hij succesvol met liedjes van Frans Boermans. Vijf maal won hij samen met zanger Hay Crompvoets (1931-2009) het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers. In 1987 voor het eerst met ‘Minse wie weej’, een jaar later met ‘De Knapperikke’, in 1992 met ‘Waat hebbe we ’t toch good’, in 1994 met ‘Heej of dao’ en in 1997 met ‘Had ik maar’. In de Rodahal in Kerkrade in 2000 won Vestjens het Limburgs Vastelaoves Konkoer voor de zesde keer, dit keer samen met Gé Deenen met het liedje ‘Josefien’.

Vestjens vertolkte verder als zanger en toneelspeler enkele hoofdrollen in verschillende edities van de Venlose Revue die geschreven werden door Frans Boermans en geregisseerd door Theu Boermans. In totaal stond hij meer dan 100 keer op de planken.

Lees hier het persbericht van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereiniginge (SLV):
Gouden Narrenkap 2017 voor Wiel Vestjens uit Venlo

De Gouden Narrenkap 2017 is voor Wiel Vestjens uit Venlo. De 81-jarige zanger, buuttereedner en rascarnavalist neemt de hoogste carnavalsonderscheiding in ontvangst tijdens de officiële uitreiking op zaterdag 25 november in Tegelen.
Dit hebben de lidverenigingen van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereiniginge (SLV) unaniem op hun vergadering van maandag 15 mei besloten. De Gouden Narrenkap wordt om de vier jaar uitgereikt.

Wiel Vestjens (29 februari 1936) zal bij die gelegenheid ook worden opgenomen in de Broederschap van Gouden Narrenkapdragers. Wiel Vestjens wordt met deze onderscheiding geëerd vanwege zijn langjarige verdiensten voor de Venlose en Limburgse vastelaovend als zanger en buuttereedner. Sinds begin jaren zestig van de vorige eeuw is Wiel Vestjens actief, nu dus al 5 x 11 jaar optredend op de Limburgse podia. Hij is een begenadigd zanger die vijf keer het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoeur (LVK) wist te winnen met zijn zangmaat Hay Crompvoets en in 2000 samen met Gé Deenen. Hiermee is Wiel de meest succesvolle deelnemer van het LVK.

Man van het Volk
In 1976 won Wiel de leedjesaovend in Venlo met het in heel Limburg bekende lied “As de sterre, dao baove straole”.
De nominatie van Wiel Vestjens is de erkenning voor een man van het volk met een warme glimlach naar alles en iedereen. Hij staat klaar om de mensen in alle lagen van de bevolking te vermaken. Dat kan hij nog steeds, maar gezien zijn leeftijd nu een tandje lager.

Feestprogramma
Het feestprogramma op 25 november in Tegelen wordt georganiseerd door Vastelaovesgezelsjap d’n Oeles. “Het programma staat in de steigers en is veelbelovend. Een prachtige gelegenheid om te genieten van de veelkleurigheid van het Limburgse carnaval”, aldus de president Raymond Vlecken van de SLV.
Eerdere Gouden Narrenkap dragers zijn o.a. Pierre Cnoops, De Globetrotters, Sjef Diederen, Beppie Kraft en Thei en Marij. In 2013 werd de onderscheiding uitgereikt aan Ummer d’r Neaver.