Stichting LVK kiest opeens andere koers

Door Tom Doesborg en Sjaak van L11Alaaf

De Stichting LVK, organisator sinds 1977 van het jaarlijkse Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers, verbaasde gistermorgen de vastelaoves-wereld. De stichting publiceerde het Reglement van deelname 2018 en daaruit blijkt dat een eerdere belofte niet meer wordt nagekomen.

In juli 2016 werd nog gezegd dat ‘tekstschrijvers/componisten voor de editie 2018 maximaal bij 3 liedjes – in welke vorm ook – betrokken mogen zijn‘. Gisteren werd die regel omgegooid door te bepalen dat ‘tekstdichters, componisten en artiesten bij het LVK 2018 maximaal 3 keer betrokken mogen zijn bij een inzending‘. En het is voor liedjesmakers nogal een verschil of je bij 3 liedjes betrokken mag zijn of dat je in totaal 3 keer betrokken mag zijn bij een inzending.

Het gaat om artikel 11 van het deelnamereglement voor het LVK. Daarin is afgesproken hoe vaak een componist, tekstschrijver en artiest mag deelnemen aan de wedstrijd. Vorig jaar al ontstond hierover ophef bij enkele liedjesmakers omdat de Stichting voor het LVK van 2017 al beperkingen wilde toepassen terwijl componisten, tekstschrijvers en artiesten al liedjes in de grondverf hadden staan.
De Stichting trok daarop de beperkingen in maar voegde op 4 juli 2016 aan het Reglement van deelname LVK 2017 alvast een wijziging toe voor 2018. ‘De Stichting LVK maakt, wetende dat voor de editie 2017 al afspraken zijn gemaakt tussen makers en uitvoerenden, nu al bekend dat tekstschrijvers/componisten voor de editie 2018 maximaal bij 3 liedjes – in welke vorm ook – betrokken mogen zijn‘.

Gisterochtend maakte de Stichting LVK een draai van 180 graden door in artikel 11 van het ‘Reglement deelname LVK 2018’ te bepalen dat tekstdichters, componisten en artiesten bij het LVK 2018 maximaal 3 keer betrokken mogen zijn bij een inzending. Een goede zaak om dat tijdig bekend te maken. Een slechte zaak om een half jaar voor sluiting van de inzendingstermijn terug te komen op een toezegging.

Als je namelijk maximaal 3 keer betrokken mag zijn bij een inzending dan is de rol van enkele liedjesmakers nogal beperkt. Als je bijvoorbeeld van één liedje de melodie en tekst maakt en ook nog eens zelf het liedje zingt dan is er voortaan geen mogelijkheid meer om nog een liedje te maken voor andere artiesten.

Minder inzendingen van dezelfde makers levert, volgens de Stichting LVK, meer ruimte op in de liedjeswedstrijd voor andere liedjesmakers. Daar is niks mis mee. Ook probeert de organisatie tegemoet te komen aan de kritiek dat ‘altijd dezelfde tekstdichters, componisten en artiesten in halve finales en finale van het LVK staan’. Ook prima.

Maar het is niet te begrijpen waarom de Stichting LVK zich niet aan de belofte van vorig jaar houdt. We zitten al in mei en opnieuw staan er diverse vastelaovesliedjes in de grondverf en hebben tekstdichters, componisten en artiesten onderling afspraken gemaakt over in te zenden liedjes, op basis van de mededeling van 4 juli 2016. Het zigzag-beleid rondom het LVK doet de mooiste wedstrijd van Nederland geen goed.