Een onafhankelijke commissie gaat voortaan nieuwe LVK-liedjes ‘die ergens op lijken’ beoordelen. Dat staat in het aangepaste reglement van deelname LVK 2018 dat vandaag door de Stichting LVK, de organisatie van de jaarlijkse vastelaovesliedjeswedstrijd op de website van het LVK is gepubliceerd. De aanpassing van artikel 2 van het LVK-reglement heeft te maken met het uitsluiten vorig jaar van een vastelaovesliedje uit Herkenbosch dat te veel zou lijken op een bestaand nummer. Het LVK-bestuur besloot in december 2016 zelf het liedje uit de LVK-wedstrijd te halen. Daar kwam kritiek op. Voortaan wordt bij twijfel over de uniciteit van een liedje of bij verdenking van plagiaat een onafhankelijke commissie aan het werk gezet.

Het liedje moet nieuw en uniek zijn; Bij twijfel, geuit door de hoofdjury tijdens de hoofdjurydagen of na door het bestuur van de Stichting LVK ontvangen berichten, wordt desbetreffende inzending voorgelegd aan een onafhankelijke commissie. Deze commissie, bestaande uit onafhankelijke deskundigen, zal het lied beoordelen op uniciteit en/of plagiaat. Het advies van deze commissie is bindend en zal door het bestuur van de Stichting LVK worden overgenomen‘, aldus het aangepaste reglement.

Tekstdichters, componisten en artiesten mogen bij het LVK 2018 maximaal 3 maal betrokken zijn bij een inzending. Voorheen kon een componist 3 melodieën schrijven, daarnaast nog eens 3 liedteksten leveren en ook nog eens 3 keer als artiest betrokken zijn bij een LVK-liedje. De maatregel om bij minder liedjes betrokken te zijn, werd vorig jaar al aangekondigd. Dit betekent dat veel artiesten op zoek moeten naar andere liedjesmakers. Tegen de aanpassing werd vorig jaar al door componisten en tekstschrijvers als Mark van Mullekom, Bas Keltjens, Guus Steinen geprotesteerd. Volgens Quinn Warmerdam hebben de beperkingen grote gevolgen voor de kwaliteit van liedjes. Als W-Dreej bijvoorbeeld in 2018 meedoet aan het LVK en Warmerdam schrijft de tekst en muziek van het W-Dreej-liedje dan kan hij geen andere liedje meer insturen. Datzelfde lot treft Guus Steinen die meestal de tekst en melodie maakt van de groep Don Kiesjot en zelf ook deel uit maakt van de zanggroep. Minder inzendingen van dezelfde makers levert, volgens de Stichting LVK, meer ruimte op in de liedjeswedstrijd voor andere liedjesmakers. Daarmee probeert de organisatie tegemoet te komen aan de kritiek dat ‘altijd dezelfde tekstdichters, componisten en artiesten in halve finales en finale van het LVK staan’.

De inschrijftermijn van het LVK 2018 opent 11 november 2017. De finale is op vrijdag 26 januari. De locatie van de finale is nog niet bekend.

Bekijk het nieuwe Reglement van deelname LVK 2018 hier op de website van de Stichting LVK.

Foto: de hoofdjury van het LVK aan het werk.