Tekstdichters, componisten en artiesten mogen bij het LVK 2018 maximaal 3 keer betrokken zijn bij een inzending, zo staat in het ‘Reglement deelname LVK 2018’ dat vanmorgen door de Stichting LVK werd gepubliceerd. Niet alle makers van Limburgse vastelaovesliedjes zijn blij met die aanpassing. Voorheen kon een componist 3 melodieën schrijven, daarnaast nog eens 3 liedteksten leveren en ook nog eens 3 keer als artiest betrokken zijn bij een LVK-liedje. De aanpassing voor 2018 kan voor sommige liedjesmakers in het uiterste geval betekenen dat ze nog maar 1 liedje kunnen insturen. Als W-Dreej bijvoorbeeld in 2018 meedoet aan het LVK dan is liedjesmaker Quinn Warmerdam als componist, tekstschrijver en zanger drie keer betrokken bij één inzending en dan kan hij geen ander liedje meer insturen. Datzelfde lot treft Guus Steinen die meestal de tekst en melodie maakt van de groep Don Kiesjot waarin hij zelf ook zingt. Steinen is niet blij met de verandering. Warmerdam begrijpt niet wat het doel is van de aanpassing. Op facebook schrijft componist Mark van Mullekom, onder meer schrijver van de winnende LVK-liedjes van Spik & Span, dat het jammer is dat hij maar bij drie inzendingen betrokken mag zijn.

Minder inzendingen van dezelfde makers levert, volgens de Stichting LVK, meer ruimte op in de liedjeswedstrijd voor andere liedjesmakers. Daarmee probeert de organisatie tegemoet te komen aan de kritiek dat ‘altijd dezelfde tekstdichters, componisten en artiesten in halve finales en finale van het LVK staan’. Voorzitter Joep Verbugt van de Stichting LVK bevestigt op L1 Radio dat het nieuwe reglement inderdaad consequenties heeft voor bepaalde liedjesmakers. ‘We willen nieuw talent natuurlijk ook een kans geven, daarbij blijven we respecteren dat er mensen zijn die fantastische liedjes hebben gemaakt en ook zullen maken in de toekomst‘.
De maatregel om bij minder liedjes betrokken te zijn, werd vorig jaar al aangekondigd. Dit betekent dat veel artiesten op zoek moeten naar andere liedjesmakers of het nummer zelf moeten schrijven. Tegen de aanpassing werd vorig jaar al door componisten en tekstschrijvers als Mark van Mullekom, Bas Keltjens, Guus Steinen geprotesteerd. Volgens Quinn Warmerdam hebben de beperkingen grote gevolgen voor de kwaliteit van liedjes.

De inschrijftermijn van het LVK 2018 opent 11 november 2017. De finale is op vrijdag 26 januari 2018. De locatie van de finale is nog niet bekend.

Bekijk het nieuwe Reglement van deelname LVK 2018 hier op de website van de Stichting LVK.

Foto: Quinn Warmerdam