De negen voorstellingen van de Zittesje revue ‘Oppetied’ in november zorgden niet alleen voor uitverkochte zalen en lovende reacties, maar zorgden ook voor inspiratie bij enkele deelnemers aan de Sittardse carnavalsoptochten. Zowel tijdens de kinderoptocht op 19 februari als tijdens de grote optocht een week later, worden de toeschouwers langs de kant nog een keer meegenomen naar het thema van de Zittesje revue ‘Oppetied’.

Traditioneel begint in Sittard het carnavalsfeest met de fraaie en spontane kinderoptocht, die op de zondag voor carnaval vanaf 13.33 uur door het historische centrum van Sittard trekt. Een bonte stoet van verklede basisschoolleerlingen, enkelingen, vriendengroepen en harmonieën brengt het ongetwijfeld weer massaal aanwezige publiek alvast in de stemming voor de naderende Zittesje vastelaoves-6-daagse. Een van de deelnemende scholen aan de kinderoptocht is basisschool ‘Aan de Meule’. Hoewel ze de winnaar van de scholenactie van de Zittesje revue waren en met de gehele groep 7 als VIP-gasten ontvangen werden tijdens een van de voorstellingen in de schouwburg, lag de voedingsbodem voor de keuze van het thema vele maanden eerder. “Aan het begin van het schooljaar zijn we met het oudercomité bij elkaar gekomen om het thema van de kinderoptocht te bepalen”, vertelt Monique Lacroix van de ouderraad van basisschool ‘Aan de Meule’. “We waren het er al snel over eens: ‘Aan de Meule is Oppetied veur de vastelaovend!’ kwam als thema uit de bus”. In de maanden die volgden werden proefpakken gemaakt, patronen bedacht en de stof gekocht. “Rond de herfst was alles gereed en hebben we het idee bekend gemaakt en de pakken op school opgehangen zodat men zich kon inschrijven”, licht Monique toe.

In totaal lopen op de zondag voor het carnaval bijna 70 kinderen, ouders en leerkrachten mee met de groep van ‘Aan de Meule’, die in 2014 ook al het kinderliedje van de Marotte met de titel ‘‘T raegent sjlòk’ op cd mocht inzingen. Ook dit jaar is de school weer de muziekstudio ingedoken om met enkele leerlingen het nummer ‘Oppe tied veur Vastelaovend’, gebaseerd op de melodie van Toon Hermans’ ‘Mien waar is m’n feestneus’, op te nemen. Niet alleen op muzikale wijze wordt het thema uitgebeeld. Monique: “Naast de jeugdprins en jeugdprinses van de school, die in vol ornaat meetrekken in de kinderoptocht, hebben we op verschillende wijze invulling gegeven aan het thema ‘tied’. Zo lopen er kinderen mee die voor lopen in de tijd of achter lopen. Uiteraard is ook een mama ‘euver tied’ en nemen we grote klokken mee in de groep, waarmee we bijzondere dingen gaan doen als de wekker afgaat”, houdt Monique Lacroix het nog even spannend.
Het eindresultaat van basisschool ‘Aan de Meule’ en vele andere carnavalisten, die meelopen tijdens de kinderoptocht, is te bewonderen op zondag 19 februari vanaf 13.33 uur in het historische centrum van Sittard.

Foto: Ton Dirkx, Sittard