De oudste radio-opnames van het LVK, het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoers in het L1-archief gaan over de finales van 1983 en 1985. Vroeger vonden die finales van het LVK in het najaar plaats, aan het begin van het carnavalsseizoen, dus gaat het om opnames uit november 1982 en 1984.

De ROZ, de Radio Omroep Zuid, maakte onder leiding van presentator Mathieu Schlijper op 26-11-1982, een dag na de finale van het LVK 1983, een uitzending met live opnames van de Ziekenomroep OMC Geleen die bij de finale in de Hanenhof in Geleen aanwezig was. Discussie onderwerp is het nut van een LVK en de rol van het Limburgs Symfonie Orkest tijdens de finale. De liedjeswedstrijd is dan pas zeven edities oud. Aan het woord komen Ben Erkens uit Geleen, winnaar van 1983, Hennie Ramaekers dirigent van het LSO, het begeleidingsorkest van het LVK, Jean Janssen uit Geleen president SLV en bestuur LVK, Wiel Aerts uit Blerick over de LP van de Wortelepin Blerick, Hans Wijnands uit Sittard, deelnemer aan het LVK, Dre Geraedts zanger uit Belfeld en Wiel Vestjens zanger uit Venlo (later zesvoudig winnaar) die allebei het LVK niet zien zitten, Leon Volders, deelnemer uit Meerssen die klaagt over de puntenuitslag, Stan Spauwen uit Eijsden, bestuurslid Stichting LVK en lid van de Culturele Raad Limburg en Jan Nijsten van de Stichting LVK. ROZ-presentator Mathieu Schlijper neemt duidelijk stelling door te zeggen dat de klankregie tijdens de LVK-finale niet om aan te horen was. Opvallend is dat de winnaar, Ben Erkens, niet of nauwelijks aan het woord komt en het moet doen met de sneer van Schlijper ‘As diech maar wins bis dich al lang tevreeje’.

Beluister hier de ROZ radio-uitzending over de LVK finale 1983 (32 minuten)

Een tweede oude archiefopname is een ROZ-uitzending van het beroemde radio-programma Speulentere uit 1984 en gaat over de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 1985. In dat jaar zijn 71 liedjes ingestuurd en staan er 11 liedjes in de finale. Er zijn dan nog geen voorrondes. De vakjury bepaalt de finalenummers en in tegenstelling tot de kritiek in 1982 gaat de ROZ in 1985 medewerking verlenen aan het konkoer door de studio ter beschikking te stellen om de 11 finaleliedjes op te nemen. Ook kunnen luisteraars via briefkaarten een stem uitbrengen op de favoriete liedjes van de finale. De uitzending is ongeveer een week voor de finale, die dan nog moet plaatsvinden in het Corneliushuis Heerlerheide, in de ROZ-studio aan de Bankastraat in Maastricht uitgezonden. Jan Dols van het LSO heeft arrangementen van de liedjes gemaakt en het orkest Revival ’83 heeft de nummers de avond en nacht voor de live radio-uitzending opgenomen.

De uitzending begint met een opname van Roermondenaar Harrie Bonné. Verder komen aan het woord Chrit Leenders uit Maastricht voorzitter van de Stichting LVK, Mariette Janssens uit Maastricht, operazangeres en vakjurylid. Verder zijn de bestuursleden Wiel Jungblut, Jean Janssen, Bertha Paulussen (naar wie de wisseltrofee is vernoemd) en Jacques Breugelmans. Aardig is dat vanuit een andere radiostudio presentator Marc Peeters en de piepjonge politiek verslaggever Leo Hauben (nu L1-hoofdredacteur) vanuit de studio Den Haag het programma twee keer onderbreken met ‘Breaking News’ over de Oost-Westbaan. Als uiteindelijk blijkt dat op het einde van de uitzending de persconferentie in Den Haag nog steeds niet is afgelopen, laat Marc Peeters door middel van de uitspraak ‘We laten het blauw-blauw’ weten dat de redactie de volgende dag pas weer verder gaat met nieuws over de Oost-West-baan. Mathieu Schlijper van ROZ analyseert na een lang betoog van Chrit leenders dat het LVK wel ‘vormingswerk lijkt in de carnaval’. Ook luisteraars reageren live via de telefoon op de uitzending. Aardig is dat Hilde Bremmers ook even belt, huidig bestuurslid van de Stichting LVK.

Beluister hier de ROZ radio-uitzending over de LVK finale 1985 (100 minuten)

Deze 11 finaleliedjes zijn te horen in de uitzending. Jan Ridderbeekx wint overigens een week na de uitzending voor de stad Geleen met ‘Hawt ‘m vas de vastelaovend’:

1 – Weert – Pierre Denterer – Ich hob dr ein streepke doer

2 – Weert – Lei Houben – Aan deze kant van de Maas

3 – Weert – Harrie Kollee – De vastelaovespolka

4 – Roermond – Joke Linnaerts – Vastelaovend

5 – Lei Driessen/Sef Apeldoorn/Nol Wassen – t/m Nol Wassen – Vastelaovend is sjoonder as vekansie

6 – Grevenbicht – Jo vd Sluis & de groep Ullenthul – Gaef veurrang

7 – Eijsden – Vroenhofzengers – t/m Jules Limpens, Peter Schroen – De Veendeldreeger

8 – Sittard – Wim Debets – t/m Vic Bisschops/Wim Debets – ’t is Vastelaovend in Limburg

9 – Geleen – Jan Ridderbeekx – t/m Bert Dijks/jan Ridderbeekx – Hawt ‘m vas de vastelaovend

10 – Geleen – Jan Ridderbeekx – t/m Jan Ridderbeekx ,Ton Hendrikx/Paul de Waard – Kiek ze ens gaon

11 – Heerlen – Ger prickaertz Johan de Bie en Frans Schouten – Ger Prickaertz – D’r Sjpassvogel

Foto: Ben Erkens wint het LVK 1983 in de Hanenhof in Geleen. bron; Website LVK.