De vastelaovesvereniging van Obbicht viert dit seizoen feest. CV de Reube bestaat 44 jaar. Begin januari 2014 worden de jubileumprinsen van Obbicht uitgeroepen en de grote jubileum feestavond staat op 1 februari gepland. De festiviteiten zijn opgenomen in de ‘Kelender’ van de website L11Alaaf.

In het kleine Obbicht is de vastelaovend nog levendig. Opvallend is dat de Reube afwijkende kleuren dragen; in plaats van het bekende rood, geel, groen kleurt heel ‘Obbeeg’ met de vastelaovend groen, paars, wit. Groen voor de bladeren van de Reub, paars voor het stuk reub dat boven de grond uitsteekt en door de zon paars kleurt en wit voor het stuk dat onder de grond zit. De traditionele vastelaoveskleuren rood, geel, groen komen wel terug in de steek in het logo.

‘De naam ‘De Reube’ heeft alles te maken met een stuk vaderlandse geschiedenis’, vertelt Ger Hubens van De Reube. ‘Op 5 oktober 1568 (het begin van de 80-jarige oorlog) trekt het leger van Willem van Oranje, in haar strijd tegen het Spaanse leger, Obbicht binnen met 23.000 voetknechten en 9.000 ruiters. Het leger was vanuit Duitsland onderweg naar Brussel om de strijd tegen de legers van de hertog van Alva aan te gaan. Men kon niet via Maastricht of Luik omdat die plaatsen door Alva in de gaten werden gehouden. Dus zocht men naar een doorwaadbare plaats in de Maas. De toenmalige kasteelheer van Obbicht, Karel van Bronckhorst, van wie de broers door het Spaanse leger waren vermoord, ondersteunde de Prins van Oranje in zijn missie en zorgde voor onderdak en eten. Van het knolgewas op de ‘Obbeegse’ akkers, de ‘Reube’, werd het leger gevoed. Reube-sop en Reube-moos zorgden ervoor dat het leger een dag later met volle maag de Maas kon oversteken en richting Brussel kon gaan om te strijden tegen het leger van Alva. In het jaar 2000 is naar aanleiding van deze historie door de toenmalige prins Willem Alexander, onze huidige Koning, een monument onthuld aan de Maas en werd de oversteek van de Maas in een groots toneelspektakel herdacht‘, aldus Hubens.

Op de Markt in Obbicht staat het beeld van de Reubevraeter. ‘De Reube is een bloeiende vastelaovesvereniging die ieder jaar een prinsenpaar een jeugdprinsenpaar en een seniorenpaar uitroept. De hele Obbeegse gemeenschap is dus van de partij’, zegt Hubens.
Al jaren organiseren De Reube naast de drie uitroepingen een Buute-avond, een Limburgse Middig, Sjtraotkarneval op vastelaovesvrijdag en op zondag de optocht. De zondag voor de Vastelaovend is er traditiegetrouw de dialektmis met bezoek aan het kerkhof. ‘De raad van 11 telt 22 steken en wordt ondersteund door de dames die ieder jaar een nieuwe outfit maken. Daarnaast hebben we ook nog onze dansmariekes. Als de Reube verschijnen dan komt er ook echt wat aan‘, zegt Ger Hubens.

Overzicht van de festiviteiten in Obbicht:

04 janewari Oetroping Jubelejum Prinsenpaar 2014 (Programma) Hermeniezaal 20:11
11 janewari Oetroping Seniorenprinsenpaar 2014 (Programma) Koostjal 15:11
12 janewari Oetroping Jeugdprinsepaar 2014 en “Reubestars” 14:11
01 febrewari Jubileum-aovend mit fiësbènd TONCA 20:11
09 febrewari Receptie prinsenparen 14:11
16 fibrewari Obbeegse-Limburgse Middig 14:11
23 fibrewari Vastelaovesmés 10:11
26 fibrewari Sjeuteleuverdrag Jeug 20:11
27 fibrewari Sjeuteleuverdrag 20:11
28 fibrewari Sjtraotkarneval 20:11
02 meart Groate Jubelejum optoch veur groat en klein 14:11
03 meart Jeug Middig 16:11
04 meart Zaate hermeniekes en Reub begrave 17:11