Op vastelaovesdinsdag 4 maart 2014 zal het HOEJ-HOEJ kommitee uit Schinveld haar 55ste HOEJ-Geet ‘mit een gesjtrikt udder’ oplaten. Dat meldt het informatieblad HOEJ-NUUJTS editie oktober 2013. De organisatoren van een van de meest opmerkelijke vastelaovestradities in Limburg zegt dat het jubileum de nodige aandacht zal krijgen, maar een groot feest komt er niet.

Het HOEJ-HOEJ-kommitee bestaat uit Ben Hendriks, Henk Vaessen, Leo Mevissen, Twan Daemen, John Imming en Ben Derks.

Sinds 1960 zorgt het ‘kommitee’ er voor dat op vastelaovesdinsdaag een kartonnen geit met gasbalonnen wordt gelanceerd vanaf het Wilhelminaplein in Schinveld. De vinder van de geit wordt verzocht om een jaar later naar Schinveld te komen om de volgende geit op te laten. De HOEJ-geiten zijn de afgelopen decennia op verschillende plaatsen in Europa gevonden, tot in Polen, Oekraine en Italië toe. De geit is ook enkele keren niet gevonden.

De basis van de traditie ligt in het Limburgs gezegde ‘Laot ens e geet op’, vrij vertaald; ‘doe eens iets geks’ of ‘bedenk eens iets aparts’. Schinveld heeft die uitspraak omgezet in een daadwerkelijke jaarlijkse lancering van een geit. Zie ook www.hoej.nl

De HOEJ-Geet die carnavalsdinsdag 2013 is gelanceerd vanuit Schinveld is gevonden door de familie Schmitz uit Marnach in Luxemburg.

Onlangs heeft het HOEJ-HOEJ-kommitee uit Schinveld de agrariërs Marc en Carole Schmitz in Luxemburg bezocht en ze uitgenodigd om op 4 maart 2014 de volgende geit te komen oplaten. Daarbij is Marc Schmitz benoemd tot ‘ieërelid van de Hoej’.

Marc en Carole Schmitz hebben in hun eigen streektaal een bericht achtergelaten in ’t Gowwe Book van de HOEJ:

‘2013 hott de Marc Schmitz vu Maarnech/Lux ‘de Geet‘ am Kierchestëck zu Wölessen fond. Si hung do um pickegem drot. Eng schein iwwaraschung fir d’famill inkl. d’bibbi! Iwwer mail koum duna d’opleisung on den 22-09-13 d’begeinung mat dem comité’.